Allergiinfo.se



Din guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem

Om

Frågelådan

Receptregister

Blogg

Utbildning/Tjänster

Kontakt

Länkar mm.



Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö






Allergenlexikon - Allergener A-Ö

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

Agar-agar - olika sorter av släktet Gelidium. En ganska småväxt, svagt grenad rödalg. Används ibland som ett vegetabiliskt förtjockningsmedel som ersättning för gelatin.

Akacia(gummi) - se gummi arabicum

Al - korsreaktion med alpollen kan förekomma till följd av allergi mot björk.

Alm - korsreaktion på pollen från alm kan förekomma till följd av allergi mot björk.

Aloe -

Amarant - Amaranthus paniculatus/Amarantus/candatus. En ört som ibland även kallas för inkavete. Rikt på stärkelse och relativt proteinrikt. Innehåller inte gluten.

Anis - Pimpinella anisum. En ettårig ört där fröna skördas, torkas och används som krydda. Även färska blommor och blad kan användas i sallad. Används främst som brödkrydda och för smaksättning av sprit och brännvin. Hör till samma botaniska familj som fänkål, kummin, selleri och gråbo varför korsreaktioner kan förekomma.

Apelsin - Citrus sinensis. Flerrummig frukt från apelsinträdet som finns i flera varianter. Korsreaktioner kan förekomma med både björk- och gräspollen. Kan påverka redan existerande eksem negativt. Konventionellt odlade apelsiner är kraftigt besprutade varför man måste skrubba skalen noga med varmt vatten om man ska använda apelsinskal i matlagning eller bakning eller ännu hellre använda obesprutade ekologiska apelsiner.

Aprikos - Prunus arameniaca. En plommonstor frukt från aprikosträdet. Har ett sammetslent skal som varierar mellan gul och orange i färg. Är nära besläktad med persika och mandel. Aprikoskärnor mals och används i en hel del bageriprodukter som ett billigare alternativ till mandel och mandelmassa. Vid allergi mot mandel kan man många gånger reagera även på aprikoskärnor.

Arrowrot - Maranta arundinacea. Ett vitt lukt- & smaklöst mjöl som framställs från de torkade rotstockarna. Stärkelserik produkt (ca 85% stärkelse) som främst används för att reda såser. Hör till samma familj som gurkmeja, ingefära och kardemumma. Allergiska reaktioner är ovanliga. Innehåller inte gluten.

Ask - korsreaktion på pollen från ask kan förekomma vid allergi mot björkpollen.

Avorioris (arborioris) - En sorts specialbehandlat ris som främst används till risotto. Innehåller ej gluten.

Avokado - Persea gratissima/Persea americana. Energirik och innehåller mycket nyttiga fetter. Kan orsaka korsreaktioner vid allergi mot latex.

 

 




Webshop


Kommer om ett tag!




































© Allergiinfo.se 2012