Allergiinfo.se



Din guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem

Om

Frågelådan

Receptregister

Blogg

Utbildning/Tjänster

Kontakt

Länkar mm.



Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö






Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö


 

Cashewn�t - Anacardium occidentale

en n�t som h�r till samma botaniska familj som pistagemandel, mango och ros�peppar.

 

Cayennepeppar - Capsicum frutescens/ Capsicum fastigiatum/ Capsicum annum

H�r till paprikasl�ktet och �r inte sl�kt med �vriga pepparsorter utan ist�llet sl�kt med potatis, paprika, tomat och chilipeppar.. Inneh�ller det skapra �mnet capsicin.

 

Chilipeppar -

Sl�kt med paprika, tomat, potatis och cayennepeppar.

 

Citron - Citrus limon

 

Citrongr�s - Cymbopogon citratus / Cymbopogon flexuosus

Ett fler�rigt, tuvbildande gr�s som kan bli upp emot 1,8m h�gt. De k�ttigare delarna av roten och nedre delen av stj�lken tas till vara och anv�nds i matlagningen. Vanligt f�rekommande i fr�mst sydostasiatisk matlagning.

 

Citronmeliss - Melissa officinalis

En fler�rig �rt med citrusdoft. Bladen anv�nds som krydda.

 

Citrusfrukter -

Citrussl�ktet �r omfattande och sv�rt att f� ett fullst�ndigt grepp om eftersom tr�den l�tt korsar sig med varandra s� att nya hybrider st�ndigt skapas. Omfattar bland annat apelsin, bergamott, cedrat, citron, curacao, grapefrukt, lime, mandarin, pomerans och tangerine. Kumquat betraktades l�nge som en citrusfrukt, men �r inte besl�ktad med de vanliga citrusfrukterna och har ist�llet f�tt bilda ett eget botaniskt sl�kte.

 

Citronpeppar -

Ingen �kta peppar, utan svartpeppar som blandats med citronsyra.

 

Citronsyra-

 

Corn flakes -

Corn flakes tillverkas av majs, men i samband med tillverkningen tills�tts �ven maltextrakt fr�n korn och ibland �ven andra ingredienser i form av sojalecitin, socker mm beroende p� de olika tillverkarnas recept. De flesta sorterna inneh�ller trots tillsatsen av malt under gr�nsv�dena f�r att f� kallas glutenfri, men undantag finns s� kontrollera inneh�llsf�rteckningarna nog.

 

Cous-cous -

framst�lls av vete (ofta durumvete) som kokats och krossats och anv�nds ist�llet f�r ris till stor del i Nordafrika. Inneh�ller gluten.

 

Curry -

�r inte en krydda utan en kryddblandning som kan inneh�lla m�nga olika kryddor och recepten kan variera i det o�ndliga. Gurkmeja ing�r alltid och det �r den som ger curryblandniingen dess karakteristiska gula f�rg. De vanligast f�rekommande ingredienserna �r ingef�ra, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin. Andra kryddor som kan f�rekomma �r bockhornskl�ver, f�nk�l, muskotn�t, anis, kummin, lagerblad, saffran, senap, sesamfr�, spansk peppar (t.ex. cayennepeppar) och vallmofr�. Om en krydda f�rekommer i blandningen som utg�r mindre �n 2% av den f�rdiga kryddblandningen beh�ver den inte anges om den inte �r senap eller selleri.




Webshop


Kommer om ett tag!




































© Allergiinfo.se 2012