Allergiinfo.seDin guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem

Om

Frågelådan

Receptregister

Blogg

Utbildning/Tjänster

Kontakt

Länkar mm.Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö


Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

 

Gelatin -

Glukossirap- Glukossirap kan tillverkas av bland annat vete, majs eller potatis. Olika tillverkare kan använda glukossirap med olika ursprung för olika produktionsomgångar varför innehållet kan variera. Glukossirap är undantagen från de allergenmärkningskrav som finns, varför ursprunget till glukossirapen ej behöver anges på förpackningen. Även om glukossirapen skulle vara tillverkad av vete så kan glutenhalten variera i den, så att den ibland är under gränsvärdet för att få kallas glutenfri och ibland inte. Det innebär att om glukossirapen är tillverkad av vete så kan det hända att den fungerar för en glutenintolerant, men inte för en veteallergiker. Kontakta tillverkaren för besked om ursprungsråvara och ev glutenhalt i den glukossirap som de använder.

Glutaminsyra Glutaminsyra är en aminosyra som förekommer naturligt i människokroppen, men som även framställs syntetiskt och används som livsmedelstillsats som en smakförstärkare under beteckningen E620. Innehåller inte gluten.

Glutamat - Salter av glutaminsyra. Förekommer naturligt i relativt höga halter i vissa former av livsmedel som t ex asiatisk fisksås, sojasås, parmaskinka och parmesanost. Framställs även industriellt för användning som livsmedelstillsats under bla beteckningarna E621-E623. Hög konsumtion kan orsaka kroppsliga besvär som brukar gå under beteckningen "Chinese restaurant syndome". Innehåller inte gluten.

Gluten -

Gråbo - Är ett allmänt förekommande ogräs som bland annat är släkt med malört. Gråbo är vindpollinerande och det brukar förekomma mätbara halter med gråbopollen i luften från mitten/slutet av juli till början av september. Gråbo tillhör släktet korgblommiga växter på samma sätt som maskros, ringblomma, krysantemum och prästkrage. Allergi mot gråbo är i Sverige mindre förekommande än allergi mot björk och gräs. Det förekommer också att man korsreagerar med gråbo även om det är betydligt mindre vanligt med sådana korsreaktioner än sådana som beror på korsreaktion med björk. Korsreaktioner med gråbo kan förekomma på soja, majs, ris, persilja, purjolök, selleri, morot, palsternacka, paprika, vitlök, fänkål, anis, kummin, oregano, koriander, kamomill, muskot, vitpeppar, dragon, solros, ananas, gurka, squash, tomat och melon.

Gräs - Korsreaktioner på gräs kan förekomma med apelsin, melon, linser, ärtor, bönor, tomat.

Grönpeppar - Piper nigrum. Den omogna frukten från pepparbusken.

Gummi arabicum, E 414 - Baljväxtbaserat förtjockningsmedel.

Gurka - Hör till samma familj som melon, squash och zuccini. Korsreaktioner med gråbopollen kan förekomma.

Gurkmeja - Curcuma longa. Ger den gula färgen till curryblandningar. Hör till samma familj som ingefära, arrowrot och kardemumma. Allergiska reaktioner är ovanliga.
Webshop


Kommer om ett tag!
© Allergiinfo.se 2012