Allergiinfo.seDin guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem
Om
Frågelådan
Receptregister
Blogg
Utbildning/Tjänster
Kontakt

Länkar mm.Allergi &
ö:verkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö


Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

 

Kakao - Theobroma cacao. Kan innehålla relativt höga halter nickel varför nickelallergiker kan reagera på kakao och choklad.

Kaki - En annan benämning på persimon.

Kamomill - Chamaemelum nobile. En flerårig ört med fyra arter. Korsreaktioner med gråbopollen kan ibland förekomma. 

Kamut - En gammal vetesort. Innehåller gluten.

Kanel- Cinnamomum zeylanicum/Cinnamomum verum. Det inre lagret av barken från kanelträdet skördas och torkas. Kanel är starkt och det är inte ovanligt att få röda hudutslag om man fått det på huden, tex runt munnen där huden är tunn. Är inget som har med allergi att göra utan beror på att kanel är en stark krydda. Blir giftigt i större halter (dvs teskedsvis varje dag) då det innehåller ämnet kumarin som i höga doser kan ge leverskador.

Kardemumma- Elettaria cardamomum. Ett frö från en vassliknande ört som tillhör samma familj som arrowrot, ingefära och gurkmeja. Allergiska reaktioner är ovanliga

Karragen -  

Kastanj, ätlig - Castanea sativa. Är släkt med hasselnötter, björk och al vilket gör att korsreaktioner kan förekomma.

Kelp -

Kiwano -  

Kiwi- Allergiska reaktioner till följd av korsallergi med björkpollen kan förekomma. Allergi mot kiwi har ökat markant sedan 1980-talet.

Kokosnöt - Cocos nucifera. Är trots namnet inte någon nöt utan en frukt från ett palmträd, varför korsreaktioner med olika former av trädnötter är ovanliga. Närmast besläktad med dadel. Allergi mot kokos kan förekomma men är relativt ovanlig här i Sverige medan det pga av mathållning & -traditioner är betydligt vanligare bland de som lever i t.ex. Indien och övriga Asien.

Kokosfett-

Kokosmjölk - Kokosmjölk består inte av den vätska som finns i mitten av kokosnöten utan framställs från det rivna vita fruktköttet som pressas och den vätskan utgör kokosmjölk. Kokosmjölk i sig är fritt från mjölkprotein, men på restauranger kan det förekomma att den dyrare kokosmjölken drygas ut med lite billigare komjölk. I främst mindre butiker med utländska matvaror går det att hitta kokosmjölk i t.ex. fast form som en kaka eller som pulver. Dessa innehåller oftast skummjölkspulver eller liknande. Även t.ex glukossirap kan förekomma i mindre märken/direktimporterad kokosmjölk. De vanligaste sorterna av kokosmjölk som förekommer i vanliga livsmedelsbutiker hos de större kedjorna brukar vara utan mjölkprotein, glukossirap etc även om några varianter innehåller baljväxtbaserade livsmedelstillsatser. Så kontrollera innehällsförteckningen.

Koriander - Coriandrum sativum. Korsreaktioner vid allergi mot gråbopollen kan ibland förekomma.

Kryddnejlika - Syzgium aromaticum.

Kryddpeppar - Pimienta dioica/Pimenta officinalis

Kräm (köpt) - Frukt- och bärkräm som köps färdig på tetra eller som pulver att vispa ut i vatten kan ibland innehålla glukossirap som baljväxtbaserade livsmedelstillsatser. Det kan även ingå andra frukter och bär i krämen än vad som anges som huvudingrediens enligt namnet, tex att det förekommer äpple i hallonkräm, så kontrollera innehållsförteckningen.

Kummin- Carum carvi. Hör till samma botaniska familj som anis, fänkål, selleri och gråbo vilket gör att korsreaktioner ibland kan förekomma.

Kvitten -

Kyckling- Konventionellt uppfödd kyckling föds under den första levnadsveckan ofta upp på fiskfoder. Senare förekommer foder som kan vara baserat på spannmål, soja & baljväxter av olika slag och ägg, vilket gör att väldigt känsliga allergiker kan ibland reagera på kycklingkött. Alternativ att testa kan vara majskyckling eller kravmärkt/ekologisk kyckling. Kycklingfiléer och andra kycklingdelar som kan köpas färdigstyckade i affärerna kan många gånger vara marinerade med en svag saltlake som ofta kan innehålla såväl dextros som ibland även baljväxtbaserade tillsatser, så kontrollera alltid innehållsförteckningen ävven om man kan tycka att kyckling är en "ren" produkt.

Körsbär - En stenfrukt liksom mandel, aprikos, plommon, persika och nektarin.


 Webshop


Kommer om ett tag!
© Allergiinfo.se 2012