Allergiinfo.se



Din guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem
Om
Frågelådan
Receptregister
Blogg
Utbildning/Tjänster
Kontakt

Länkar mm.



Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö






Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

 

Lager/Lagerblad - Laurus nobilis. De torkade bladen används som krydda. Kan vid enstaka tillfällen ge upphov till korsreaktioner hos de som inte tål kanel eller avokado.

Lakrits - Hör till baljväxtfamiljen. Framställs ur rotdelen av växten Glycyrrhiza glabra. Lakrits i sig innehåller inte gluten, men i majoriteten av det lakritsgodis som finns att köpa har vetemjöl använts som en ingrediens i tillverkningen, men det finns lakrits utan vetemjöl att köpa.

Latex - Allergi mot latex kan leda till korsreaktioner med  bland annat avokado.

Lavendel -

Lecitin, E 322 - Lecitin används som emulgeringsmedel i många sorters varor, t.ex. margariner, choklad och många fler livsmedel. Syftet med emulgeringsmedel är att få olika råvaror att blanda sig och bibehålla en stabil blandning även om de naturligt inte blandar sig (t.ex. olja och vatten). Tidigare tillverkades lecitin huvudsakligen från ägg, men eftersom det var en ganska dyr process har man nästan helt övergått till att utvinna lecitin ur vegatabiliska råvaror, där lecitin utvunnet från sojabönor står för den största delen av marknaden. Det finns även andra sorters lecitin som  kommer från raps- eller solrosfrön och som börjar bli allt vanligare på marknaden. Är lecitinet tillverkat av ägg eller soja ska det framgå av märkningen på förpackningen. Livsmedelsverket har utfört tester på sojalecitin. När de har testat rent sojalecitin så har det gått att påvisa små mängder av sojaprotein, men i de färdiga produkterna (t.ex. margarin, choklad mm) har halterna sojaprotein varit så låga att de inte har kunnat mätas. Det innebär att flertalet sojaallergiker klarar av att äta produkter som innehåller sojalecitin, så sojalecitin behöver inte alltid automatiskt uteslutas ur kosten om man har fätt en diagnos på sojaallergi. Även om man inte kunnat uppmäta halter av sojaprotein i produkter innehållande sojalecitin kan det hända att man reagerar även på dessa ytterst små mängder om man är känslig för sojaprotein.

Lichie -

Lime - Hör till släktet citrusfrukter. Kan i enstaka fall ge upphov till överkänslighetsreaktioner, men är den citrusfrukt som ger minst reaktioner.

Linfrö - Linum usitatissimum

Lingon - Innehåller hög naturlig halt av bensoesyra.

LinserAuml;r en baljväxt och finns i flera olika varianter. Röda, gröna, svarta linser i olika storlekar. Korsreaktioner med gräspollen kan förekomma.

Lupiner - Är en baljväxt och är de som näst efter jordnöt och soja orsakar flest och allvarligast reaktioner av alla de växter som ingår i baljväxtfamiljen. Förekommer kanske främst i glutenfria produkter.

Läsk- Finns i en uppsjö av varianter. Vanliga ingredienser som kan förekomma och som behöver ses upp med som allergiker är glukossirap, baljväxtbaserade livsmedelstillsatser och konserveringsmedel, men det finns exempel på läsk som t.ex. innehållit vetemjöl, så kontrollera innehållsförteckningen.

Lök - Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Det kan variera vilka sorter som man tål repektive inte tål.




Webshop


Kommer om ett tag!




































© Allergiinfo.se 2012