Allergiinfo.seDin guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem

Om

Frågelådan

Receptregister

Blogg

Utbildning/Tjänster

Kontakt

Länkar mm.Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsförteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö


Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

 

Majs - Zea mays. Ett ettårigt gräs som blir upp till 6 m högt. Finns i många olika sorter. Majskolvarna är majsens frukter som utvecklas av honblommorna. Färsk, fryst  och konserverad majs i form av majskolvar och majskorn. Torkas även och mals till mjöl och gryn (polenta). Korsallergi med gråbopollen kan förekomma.

Maizena - Egentligen ett varumärke, men används ibland som beteckning (majsena) på såväl majsstärkelse som redning. Finns såväl ren majsstärkelse som en sammansatt redningsprodukt för ljusa och mörka såser. Alla produkter är fria från gluten. Majsstärkelsen har enbart en ingrediens, medan redningarna har flera och innehåller bla mjölk. Används bland annat för att reda såser och soppor med men majsstärkelsen går även att använda som ersättning för vanligt mjöl baserat på vete om man vill baka. Innehåller inte gluten.

Makademianöt - Macademia ternifolia/integrifolia

Malt - Malt är säd som man först låter gro för att sedan torka. Ofta används korn och då innehåller malten gluten, men det förekommer även malt av t.ex. majs och ris som då är glutenfri.

Maltarom - Konstgjord arom för smaksättning. Innehåller inte gluten.

Maltdrycker - Maltdrycker är sådana som är tillverkade av malt, humle, vatten och jäst som tex öl, must och porter. Glutenhalten kan variera mycket mellan olika sorters öl där ljusa öl ofta kan innehålla mycket låga halter gluten medan mörka, överjästa öl som tex Guinnes innehåller stora mängder gluten. Julmust och porter är är under gränsvärdet för att räknas som glutenfria, men kan ge reaktioner om man är känslig.

Maltextrakt - en sirapsliknadne produkt av malt som kan variera från ljusbrunt till mörkbrunt i färg. Går även under beteckningen maltsirap. Innehåller små mängder gluten.

Maltodextrin - En raffinerad kolhydrat som framställs genom nedbrytning av stärkelse. Som stärkelseråvara kan antingen potatis-, majs-, vete- eller tapiokastärkelse användas även om majs blir allt vanligare som råvara. Om vetestärkelse har använts kan små mängder gluten förekomma. Kontakta tillverkaren för besked om råvaru-ursprung och ev gluteninnehåll om osäkerhet finns.

Maltos - Maltos är en kolhydrat som uppstår vid nedbrytning av stärkelse. Innehåller inte gluten.

Maltsirap - Annan beteckning på maltextrakt

 

Malört - Artemisia absinthium

En flerårig ört/halvbuske som hör till samma familj som bland annat gråbo, dragon, solros varför korsreaktioner kan förekomma om man är allergisk mot gråbopollen.

 

Mandarin - Citrus reticulata/ citrus nobilis

En variant av citrusfrukt. Vanligaste formen som de förekommer i  handeln är skalade och konserverade klyftor.

 

Mandel - Prunus dulcis

är ingen nöt även om de ofta nämns i samma mening som nötter utan är kärnan av en stenfrukt och hör därmed till samma botaniska familj som körsbär, plommon, persikor, aprikoser och nektariner. Korsreaktioner med björkpollen kan förekomma.

 

Mango - Magnifera indica

Hör till samma botaniska familj som cashewnöt, pistagemandel och rosépeppar. Kan i vissa sällsynta fall ge upphov till överkänslighetsreaktioner hos pollenallergiker.

 

Mannagryn -

Malda gryn från vetekornets kärna. Innehåller gluten.

 

Matvete -

Hela vetekorn som har skalats och ångbehandlats. Kokas och används på samma sätt som kokt ris. Innehåler gluten.

 

Mejram - Origanum majorana

En ettårig örtkrydda. Visst släktskap med kungsmyntor och oregano. Korsreaktioner med gråbopollen kan förekomma.

 

Melon -

Hör till samma botaniska familj som gurka, squash, zuccini. Korsreaktion pga allergi mot gräs- och gråbopollen kan ibland förekomma.

 

Morot - Daucus carota var. sativus

Roten är den del av plantan som skördas och ätes. Korsreaktion pga allergi mot björk- och/eller gråbopollen kan ibland förekomma.

 

Muskot (-nöt/-blomma) - Myristica fragrans

Muskotnöt är trots namnet ingen nöt utan en frukt från muskotträdet. Även blommorna kan används i matlagning.

Korsreaktiion pga allergi mot gråbopollen kan ibland förekomma.
Webshop


Kommer om ett tag!
© Allergiinfo.se 2012