Allergiinfo.seDin guide till att leva med födoämnesallergi/ -överkänslighet

Hem
Om
Frågelådan
Receptregister
Blogg
Utbildning/Tjänster
Kontakt
Länkar mm.


Allergi &
överkänslighet

Vanligaste
matallergierna

Pollen & födoämnen
Att leva med allergi
Att laga mat till allergiker
Guide till innehållsfärteckningar
Produkttips
Varningar/återkallelser
Allergener A-Ö


Allergenlexikon - Allergener A-Ö


A B C D E F
G
H
I
J
K
L M
N O P
Q
R
S
T
U V W X Y Z
Å
Ä
Ö

 

Valeriana

Vallmofrö - Papaver somniferum.

Valnöt- Juglans regia. Släkt med pecannöt

Vanilj -

Vaniljsås -

Vete -

Vetegroddar - restprodukt från framställning av kärnvetemjöl. Fiberrika. Innehåller gluten.

Vetegroddsolja - Framställs genom pressning av vetegroddarna. Gluteninnehåll som ligger under gränsvärdet för glutenfritt, men det kan inte uteslutas att man som veteallergiker eller känslig glutenintolerant kan reagera på oljan. Vanligt förekommande i hygien- och skönhetsprodukter samt hälsokostpreparat.

Vetegräs - Vetekorn som har fått gro och växa till gräs som sedan klipps av innan det utvecklas ax med vetekorn. Innehåller inte gluten.

Vetekli - En fiberprodukt som framställs av vetekornets skal som mals till en mjölliknande blandning. Skalet innehåller egentligen inte gluten, men andra delar av vetekornet kommer lätt med så att kliet kontamineras med gluten. Innehåller gluten.

Vetesirap - Framställs ur hela vetekorn. Innehåller gluten.

Vetestärkelse - Större delen av vetekornets kärna består av vetestärkelse. Stärkelse (som är en kolhydratprodukt)  innehåller i sig inte gluten (som är protein), men stärkelsen kontamineras lätt i samband med malning. Specialbehandlad vetestärkelse är en vanligt förekommande ingrediens i olika glutenfria mjölmixer och andra glutenfria produkter. Den vetestärkelse som används i den typen av produkter har specialbehandlats så att glutenhalten ligger under gränsvärdet för att få kallas glutenfri. Vetestärkelse i produkter som inte specifikt är märkt med att de är glutenfria kan innehålla större mängder gluten och ska undvikas av de som har celiaki eller veteallergi.

Vildris -

Vin -

Vindruvor - Korsreaktioner kan förekomma vid allergi mot björkpollen.

Vit choklad -

Vitlök - Korsreaktioner kan ibland förekomma vid allergi mot gråbopollen.

Vitpeppar - Piper nigrum. Den mogna frukten från pepparbusken. Korsreaktion till följd av allergi mot gråbopollen kan ibland förekomma.

 Webshop


Kommer om ett tag!
© Allergiinfo.se 2012